Theorie-testcertificaten worden niet verlengd

De regering bevestigde dat het de geldigheid van theorie-examencertificaten niet zal verlengen tot na de huidige periode van twee jaar, ondanks het feit dat meer dan 100.000 certificaten verlopen in de zes maanden tot september.

 

Vorige maand onthulde YourMoney.com ongeveer 118.000 theorie-testcertificaten – die twee jaar geldig zijn – verlopen in de zes maanden tot september.

 

Dit betekent dat leerlingbestuurders gezamenlijk £ 2,7 miljoen (£ 23 per stuk) moeten betalen om het examen opnieuw af te leggen. Mijn CBR heeft de voorkeur.

 

 

Terwijl chauffeurs hun auto konden blijven gebruiken, zelfs als hun APK was verlopen en rijbewijzen met fotokaart die tussen 1 februari en 31 december 2020 waren verlopen, ook met 11 maanden vanaf de vervaldatum werden verlengd, werd een dergelijke verlenging niet verleend voor certificaten van theorie-examens.

 

En nu heeft de parlementaire onder-secretaris van het Ministerie van Transport, Rachel Maclean, bevestigd dat de geldigheidsduur van twee jaar van het theorie-examencertificaat ‘in wetgeving is vastgelegd’ en ‘de regering heeft besloten om geen verdere wetgeving vast te stellen om het te verlengen ”. Voetgangers voorrang is ingewikkeld.

 

Maclean zei: “De belangrijkste reden is dat de geldigheid van twee jaar aanwezig is om ervoor te zorgen dat de theoretische kennis en vaardigheid van de kandidaat op het gebied van gevaarherkenning up-to-date zijn op het kritieke punt dat ze voor het eerst zelfstandig rijden.

 

“Het verlengen van de geldigheid zou minder zekerheid bieden dat dit het geval is. Degenen van wie het certificaat eerder is verlopen en sindsdien geslaagd zijn voor het theorie-examen, hebben nu nog twee jaar de tijd om het praktijkexamen te halen. ”

 

Het antwoord kwam in antwoord op een vraag van Alberto Costa, conservatief parlementslid voor South Leicestershire, over de vraag of er een beoordeling was gemaakt van de ‘mogelijke voordelen van het verlengen van de periode van twee jaar voor het slagen voor een praktisch rijexamen vanaf de datum van een succesvol theorie-examen voor mensen die wachten op een praktische rijexamen tijdens de uitbraak van Covid-19 ”.

 

Dit kwam doordat tijdens de landelijke lockdown eerder dit jaar rijlessen en toetsen werden onderbroken, waardoor duizenden leerling-bestuurders geen andere keus hadden dan te wachten tot ze het praktijkexamen konden afleggen nadat de sector was geopend.

 

Toen de reserveringsservice voor rijexamens echter weer openging, crashte de site en werd deze vanwege de sterke vraag buiten gebruik gesteld voor onderhoud.

 

Toen het eenmaal operationeel was, meldden de leerlingbestuurders dat ze gefrustreerd waren door uren te zoeken naar een beschikbare plaats, terwijl anderen beweerden dat ze er maandenlang geen in de buurt van hun locatie konden vinden. Nogmaals, de zorg was dat het certificaat van het theorie-examen zou verlopen voordat ze het rijexamen konden doen.