Misschien bent u de voogd of de ouders van een aantal jonge kinderen die net begonnen zijn met het gebruik van het wereld-wijde-web. Wanneer een jongere naar de middelbare school gaat, meestal rond de leeftijd van 12 of 13 jaar, zal hij of zij veel meer afhankelijk worden van het internet, vooral bij het werk op school. Lees daarom waarom het belangrijk is om te monitoren of je kinderen echt veilig zijn op het web. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.

Als ouder of voogd is het echter essentieel om in gedachten te houden dat schoolwerk niet het enige is waarvoor ze het web zullen gebruiken. Helaas zullen veel kinderen, waaronder tieners, gebruik maken van het web als een eenvoudig middel om in contact te komen met hun goede vrienden of misschien zelfs om nieuwe kennissen te ontmoeten.

Het internet biedt natuurlijk veel mooie mogelijkheden voor kinderen

De mogelijkheid om het internet te gebruiken om nieuwe vrienden te maken en ook om verbinding te maken met bestaande vrienden lijkt in eerste instantie best cool, maar het is belangrijk om het volgende in gedachten te houden. Het internet kan een zeer gevaarlijke plek zijn en gevuld met kinderlokkers en ze willen je nietsvermoedende en onschuldige kinderen aanpakken. Deze roofdieren verschuilen zich meestal achter een computerscherm en doen zich voor als iemand anders. Daarom is het van cruciaal belang om uw kinderen op te voeden met een aantal internetveiligheidsfeiten en -regels voor wanneer ze het wereldweb doorbladeren.

U kunt eenvoudigweg beginnen met uw kinderen te laten inzien hoe belangrijk het is om hun persoonlijke informatie en die van u te beschermen terwijl ze online zijn. Laat uw kinderen begrijpen dat ze echt geen belangrijke informatie zoals hun adres, telefoonnummers of sofi-nummers hoeven te onthullen. Ze mogen deze belangrijke persoonlijke informatie nooit aan iemand online geven en dat ze uw toestemming nodig hebben als iemand er toevallig om vraagt. De reden hiervoor is dat mensen liegen om fraude te plegen of, erger nog, dat kinderlokkers meer informatie willen hebben om uw kinderen te bereiken.

Er zijn genoeg gevaren op het internet voor kinderen, ook op social media

Je zult je kinderen ook willen voorlichten over het belang van het online plaatsen van persoonlijke foto’s of video’s. Het is triest om te zeggen dat dit iets is wat kinderen graag doen zonder er zelfs maar over na te denken. Als je bijvoorbeeld gewoon een van de populaire social media sites bezoekt zoals Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube en dergelijke, zul je snel merken hoeveel kinderen en tieners hun persoonlijke foto’s en video’s van zichzelf online plaatsen.

  • Dit kan een zeer gevaarlijke praktijk zijn, vooral wanneer details zoals een stad of school op de achtergrond worden onthuld. Het roofdier heeft nu een beter idee van waar uw kind vandaan komt en het maakt het alleen maar makkelijker voor hen om te vinden en te richten. Als uw kinderen nog steeds echt foto’s of video’s van zichzelf willen publiceren, maak er dan een regel van dat ze eerst uw goedkeuring moeten krijgen.

Er zijn genoeg manieren om het internet veilig te maken voor kinderen

Zorg ervoor dat uw kind begrijpt dat hij of zij nooit iemand mag ontmoeten die hij of zij alleen online heeft ontmoet. Dit is een cruciaal punt, want het gaat erom hoeveel kinderen en tieners het slachtoffer worden van deze kinderlokkers die online op de loer liggen. Als er inderdaad een persoonlijke ontmoeting moet plaatsvinden voor een schoolopdracht of iets dergelijks, zorg er dan voor dat u uw kind vergezelt, vertel anderen over de ontmoeting en maak er een openbare plaats van.